"Tekereg a tér és körbeforog..." Weöres-versjáték 2024.

Az idén második alkalommal rendezte meg a Weöres Sándor Színház a költészet napi programját. Ezúttal a névadó költő versei mellett kortárs költők művei is elhangoztak. Iskolánkat április 22-én két műsorszám képviselte. Egyiket a Kortárstánc tanszak kreatív táncosai adták elő, kiegészülve a 4. A osztályból énekesekkel – kisebb kórus jött létre ez alkalomból – és versmondókkal. Lackfi János, Szabó T.Anna és Weöres Sándor versei szólaltak meg, hol szavalva, hol megzenésítve.  A zenék egy részének felcsendülésében iskolánk tanárai és növendékei közreműködtek. Ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat, hogy a darab színvonaláról, összművészeti megjelenéséről gondoskodtak. A táncosok is kibontakozhattak: a növendékek csodálatos világát tükrözte, hogy egy-két tánc kreatív módon, saját alkotásaik eredménye.

A „Szédizés” címet viselő húsz perces táncfűzést két részletben adták elő. Ehhez a koreográfus egy kis értelmezéssel szolgál:

„Beke Ödön – Szókincs és néphagyomány című értekezésében olvastam a következőt: Szidübellázik, kering, míg el nem szédül. Az ige alapja egy gyermekversike két első szava, melyet akkor énekelnek a gyerekek, mikor forognak, csak forognak, csak forognak, míg el nem szédülnek. 

A Szédi baba népi játék a kreatív táncórákon egy jelenség, egy sorsfordító momentum, egy mindent elsöprő élmény. A lányok, akik az idén a foglalkozásra járnak egyszerűen… szóval megállás nélkül csacsognak, kérdeznek, mindenről tudni akarnak. Bevallom, sokszor szédülők tőlük!

Lehetséges, hogy nemcsak engem szédítenek? Vajon a szüleiket, testvéreiket is? Iskolatársakat? No meg persze a fiúkat!

Be kell valljam azt is, hogy szeretem ezt a szédülést. Annyira hihetetlen és titokzatos, ahogy művelik, mert hiába keringenek folyamatosan, nagyon is éberek és megbízhatóak! Csodálatos, hogy mindig résen vannak, figyelmeztetnek és nagyon pontosak az elképzeléseik.  Ők maguk is alkotnak! Szeretem, ahogy beszélnek, dalolnak, táncolnak!”

 

Előadták:

Kreatív tánc tagozat táncosai: 

Bakay Anna Ilona, Boros Ilka Margaréta, Császár Klaudia, Döklen Emma, Háklár Emese, Horváth Minka, Kőhalmi Liliom, Miltényi Nóra, Nagy Dóra Júlia, Szalay Janka Dorina, Török Nóra, Vámosi Adél, Zalán Aisa

Az iskola 4. A. osztályából zenészek, énekesek és versmondók:

Ádám Boróka (furulya), Bierer Zsuzsanna, Haszon Helga, Horváth Bíborka, Horváth Jázmin,  Horváth Lili, Lasics Olivér, Lipi Lilla (cselló), Módli Hella, Nagy Borbála, Pungor Dóri, Rózsa Léla, Sáray Júlia

Közreműködő tanárok:

Borsos Beatrix (ének, zenei munkatárs), Harangozó Marcell (gitár), Kacziba Éva (hegedű),   Rác Gábor (hegedű)

Koreográfus: Ziskóné Bődi Anett

 

Képek forrás: https://www.wssz.hu/hu

 

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács

Dominó Trans
Bethlen Alap
Nyitott ajtók
Cholnoky Kalendárium
Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány
Reményik
Szombathely Diakóniai Központ
Evangélikus Diakónia Magyarország
Evangelikus.hu
YS