Nyári huszáros élmények

A kishuszárok a nyáron sem tétlenkedtek.

A járványügyi helyzet miatt a mögöttünk hagyott tanévben az iskolában zajló kishuszáros foglalkozásokat nem tudtuk megtartani. Ennek ellenére a csapat tagjai, szüleikkel együtt kitartottak a közös munka mellett és egy komoly nyári időszakot hagyhatnak maguk mögött.

Június utolsó napjaiban az immáron 11. alkalommal megrendezett „Hűségtúra a hűség falvaiban” nevezetű kétnapos lovas túra eseményeibe kapcsolódtuk be. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület megalakulása óta megszervezi ezt a mára országos hírű programot, melynek során azokat a falvakat ünnepelhetjük, amelyek a trianoni békediktátumban elcsatoltak, de kiharcolták, hogy újra hazánk részét képezhessék. Diákjaink a felsőcsatári ünnepi programban szerepeltek.

Július végén Kamond község felkérésére vittük el huszártáborunkat és tartottunk bemutatót a huszárság mindennapjaiból, majd ezután kezdődött a nagy kaland melynek során egyhetes táboron vehettek részt a kishuszárok Oszkón.

Ez már a második ilyen tábor volt a sorban. Rengeteg izgalmas és érdekes programmal, valamint sok nevetéssel és vidámsággal. A táborlakók több különböző ősi mesterséggel ismerkedhettek meg a Vasi-Hegyhát csodás környezetében, a Magyar Honvédség jóvoltából akadálypályát küzdhettek le, megismerkedhettek a tűzoltók munkájával, felszerelésével a Bucsui ÖTE jóvoltából, lovagolhattak és elsajátíthatták a legfontosabb biztonságtechnikai tudnivalókat, melyekre egy-egy rendezvények nagy szükség is van.

A nyári programok során a következő utunk Zalaapátiba vezetett, a XI. Katonadal Fesztiválra. Az ország minden pontjából a településre érkező egyesület között ott voltak a kishuszárok is, kik újra nagy sikert aratva mutatták meg a nagyérdemű közönségnek mit is tudnak.

A hagyományok ápolása során kiemelt fontosságúak nemzeti ünnepeink. Így természetesen az augusztus 20-i, szombathelyi ünnepségen is fontos szerepet töltött be csapatunk.

A nyári programok zárásaként pedig egy év kihagyás után térhettünk vissza a Muravidékre, ahol a Nemzeti Vágta kerületi fordulóját rendezték. A ma Szlovéniához tartozó régióban egyre nagyobb lovas élet zajlik, köszönhetően az itt élő magyaroknak. A rendezvényről készült videólink ITT érhető el!

Amennyiben a járványügyi helyzet is engedni fogja a programok sora folytatódni fog ősszel is, hiszen a csapatnak lehetősége lesz szerepelni többek között Sopronkövesden, Tatán, vagy Budapesten a Nemzeti Vágta döntőjén.

Csapatunkhoz természetesen újabb tagokat is várunk, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy ennek az ízig-vérig magyar csapatnemnek a hagyományait velünk együtt közösen őrizhessék.

Jelentkezési lapot az iskolában Dalos Tibor tanár úrnál lehet kérni, vagy keressék személyesen a rendezvényeken a csapatot, illetve annak kapitányát, Sólyomvári Ludwigot.

Az egyesületről további információ ITT érhető el!

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács