Néptánc-koreográfiák sikere

A körmendi Batthyány Örökségközpont színházterme adott otthont az elmúlt hétvégén a régió egyik legjelentősebb néptáncos seregszemléjének. A XXIII. Lajtha László Koreográfiai Versenyen tizenhat alkotás mutatkozott be, iskolánk növendékei pedig két díjazott produkcióban is színpadra léptek.

 

A Nyugat-Dunántúl néptáncosai viseletekkel és maszkokkal felszerelkezve érkeztek Körmendre november 27-én, hogy az aktuális szabályokat és az óvatosságot szem előtt tartva, mégis felszabadultan és a táncban átélt örömöt kifejezve mutassák be produkcióikat a közönség és a zsűri előtt. A színpadra állított művek a Székelyföldtől a Rábaközig igen színes képet nyújtottak a Kárpát-medence folklórörökségéről, s a műsorban a német, román és cigány nemzetiségek táncai is megjelentek.

A Reményik iskola néptáncos művészeti tanszakát a Berke csoport képviselte. Legidősebb növendékeink a Mezőföld ugrós és eszközös táncaiból összeállított kompozícióval szerepeltek – az elveszett kecskéjét kereső „olájleány” történetére fűzve a táncképeket. A perkátai cigányzenészektől idézett dramatikus fordulatok megjelenítését a lányok és legények humorral átszőtt előadása tette izgalmassá, s egyben szórakoztatóvá.

Ifjúsági táncosaink emellett az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes szerepléséből is alaposan kivették a részüket. A Nógrád megyei Rimóc tánchagyományát bemutató koreográfiájukban a leányjátékok és a legjellemzőbb tánctípusok mellett a palóc falu zenei kultúrájának színezetei, 20. századi változásai is megjelentek. Az produkció zenei építkezése az erőteljes és táncélményt sugárzó előadásban teljesedett ki.

A látottakat három tagú zsűri értékelte: Sztanó Hédi táncművész-etnográfus-filmrendező, Jánosi András népzenész, valamint Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa döntött a díjazásokról. Ítéletük nyomán közösségeink és oktatóik-koreográfusaik az alábbi elismerésekben részesültek:

 

Fekete-Tóth Bianka – Molnár Péter: „Csípd meg, fogd meg!”

Berke Néptáncegyüttes

II. HELYEZÉS, A LEGJOBB DRAMATURGIÁÉRT

https://youtu.be/mcFqzhcL_rg?t=5739

 

Fekete-Tóth Bianka – Molnár Péter: „Ha bemegyek a rimóci kocsmába…”

ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

I. HELYEZÉS, A LEGJOBB KOREOGRÁFIAI MEGFORMÁLÁSÉRT

https://youtu.be/mcFqzhcL_rg?t=2672

 

Fotók:

Büki László – Vaskarika.hu

Jámbori Tamás – Körmend.hu

Kapcsolódó galéria

XXIII. Lajtha László Koreográfiai Verseny

Napi ige

Fenyíts minket, Uram, de mértékkel, ne haragodban, hogy semmivé ne tégy!

(Jer 10,24)

Mert Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által.

(1Thessz 5,9)

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács