Esterházy János nyomában a Felvidéken

A pandémiás évek után iskolánk 7. évfolyamos tanulói a "Határtalanul!" pályázatnak köszönhetően ismét egy négy napos felvidéki úton vehettek részt.

Az idei pályázatban is az út tájékoztató/előkészítő órákkal kezdődött, melyek során a diákok megismerkedhettek a négynapos út fontosabb állomásaival és az ottani programokkal.

Az első napon egy rövid mosonmagyaróvári kitérőt követően az egykori koronázóvárosban, Pozsonyban barangolhattunk. Az első megállónk a dévényi várnál volt, a Duna és a Morva folyó találkozásánál. Ezt követően az egykori magyar főváros nevezetességeit kerestük fel. Az időjárás nem kedvezett a városnézésnek, de csapatunk jókedvét ez nem ronthatta el. A városnézés során látogatást tettünk a fellegvárnál, a Szent Márton-dómban, ahol egykor uralkodóinkat is koronázták, az országgyűlés alsóházának egykor otthont adó épületnél, a Prímás-palotánál, valamint a város egyik legkedvesebb alakjánál a Kandinál.

Az estét Alsóbodokon töltöttük közösen.

A második napon szálláshelyünkön, az Esterházy János Látogatóközpont területén kezdtük a napot. Együtt emlékeztünk a XX. század egyik legnagyobb magyar politikusára Zoborvidék szülöttére, gróf Esterházy Jánosra, akinek földi maradványai 2017 óta nyugszanak újra szülőföldjén. A néhai gróf keresztútját végig járva a Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában koszorúztuk meg síremlékét, valamint a látogatóközpont megálmodójának, Paulisz Boldizsárnak sírjánál helyeztük el az emlékezés mécsesét.

A nap folytatásában Nyitrán jártunk, ahol a történelmi belvárosban és a várnegyedben tettünk egy nagy sétát, melynek során láthattuk az Atlasz-szobrot, a Szent Emmerám székesegyház csodás barokk templombelsejét és a Vazul tornyot. Nyitra után várt ránk a négynapos út egyik legjobban várt programja, a gímesi vár „meghódítása”. A Tribecs-hegységben található, egykori Forgách birtok romjaihoz egyórás gyalogtúrával jutottunk el. A kimerítő séta után a napot a kistapolcsányi kastély parkjában folytattuk, ahol több ritka növénnyel ismerkedhettünk meg.

A napot egy közös vetélkedővel zártuk Alsóbodokon, melynek során a vidékhez ezer szállal kötődő „A csitári-hegyek alatt” című népdalt is közösen énekeltük el.

A harmadik napon látogatást tettünk Komáromban, ahol jártunk a monostori-erődben megismerhettük a komáromi erőd történetét, annak kialakulásától egészen napjainkig. Révkomáromban a Klapka-szobor előtt elevenítettük fel az 1848-1849-es szabadságharc legfontosabb eseményeit. A komáromi református templom kertjében a Trianon emlékműnél emlékeztünk iskolánk névadójára Reményik Sándorra, majd a temetőben a 48-as obeliszknél emlékeztünk azokra a hősökre, akik hazánkért a legértékesebbet adták, az életüket. A református temetőben felkerestük Jókai Mór családjának sírjait is.

Az estét már Komáromszentpéteren töltöttük, ahol diákjaink a „Kossányis” tanulókkal egy ismerkedő esten vehettek részt közös játékokkal.

Az utolsó napon Komáromszentpéteren, testvériskolánkkal a Kossányi József Alapiskolával közös foglalkozásokon vettük részt. A Kossányis diákok végig vezették tanulóinkat a falu nevezetességei között, majd közösen sportolhattunk, vagy kézműveskedhettünk. Az elmúlt évek alapján is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a világjárványnak sem sikerült megtörnie a két iskola kiváló kapcsolatát. 

A nap második felében az ógyallai csillagvizsgálóban jártunk. Itt Konkoly Thege Miklós munkásságával és a Naprendszer felépítésével ismerkedhettek meg hetedikeseink.

A program folytatásaként június elején testvériskoláinkkal közösen emlékezünk majd a trianoni békediktátum következményeire.

Felvidéki cikk a kirándulásról:

https://felvidek.ma/2022/05/kozos-nap-a-szombathelyi-vendegekkel-szentpeteren/

 

 

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács