„Aranykeszkenős” és „figurás” néptáncosok

Nyugat-dunántúli regionális szóló néptáncversenyt rendeztek az elmúlt napokban Sopronban, ahol három megye néptáncos fiatalsága három korosztályban bizonyíthatta rátermettségét. A népes, mintegy kétszáz főnyi mezőnyben művészeti iskolánk néptánc tanszaka is szép számmal képviseltette magát, s nagy örömünkre valamennyi táncosunk oklevéllel térhetett haza!

 

Március 9-én, szerdán a „lurkók” – azaz a 7-10 éves korosztály képviselői – mutatkoztak be. Számukra egy szabadon választott néprajzi táj táncainak előadása volt a feladat, kétperces, improvizációra épülő produkciók formájában. A Reményik iskola Berbécs Néptánccsoportjának tagjai Somogy megye tánchagyományából nyújtottak ízelítőt: a páros ugrós és kanásztánc mellett a jellegzetes ügyességi táncok – kisszéktánc, takácstánc – színesítették bemutatkozásukat. Az apróságok korukat meghazudtoló határozottsággal álltak ki a színpadra, s hiteles – egyben élményszerű előadásmóddal örvendeztették meg a közönséget.

Másnap aztán a „gyermek” kategória vette át a stafétát – a 11-15 éves korosztályban Bariska-Möndölecske és Berke csoportunk, valamint a Vasi Kislegényczéh táncosai mérették meg tánctudásukat, előadói rátermettségüket. S tehették ezt kétszeri színpadra lépés alkalmával: a hazai, vasi táncimprovizációk mellett az erdélyi Felcsík és a Küküllő-vidék páros és legényestáncainak bemutatásával. Magabiztos, stílushű produkcióikban a táncanyagok jellegzetességei mellett már megvillant a virtuozitás, és kibontakozott a dinamikai játék, valamint az előadói egyéniség is.

Az értékes bemutatók a háromtagú zsűri elismerését is kivívták: valamennyi táncosunk oklevéllel a kezében térhetett haza. A sikerélmény számukra és felkészítőik: Kővári Réka és Molnár Péter számára is a jövő ígéretét hordozza. A soproni „versenyzés” élményeinek sorát pedig megkoronázta az a pillanat, amikor a zsűri értékelését izgatottan váró gyermeksereg spontán moldvai táncházba kezdett, hogy közös mulatsággal üsse el az időt…

 

A IX. Soproni Szóló Néptáncverseny díjazottjai:

LURKÓK

Aranykeszkenős táncosok: Horváth Lili, Pintér Vica, Spiegel Anna

Figurás táncosok: Csizmazia Ákos, Kádár Hunor, Németh Milán, Őri Gergő Tamás, Paksa Bendegúz

GYERMEKEK

Különdíjas: Várkony Kata (kísérőpartnere: Treplán Márk)

Aranykeszkenős táncosok: Nagy Olivia Szilvia, Németh Sára

Figurás táncosok: Kővári Barnabás, Molnár Bence, Németh Dávid, Völgyi András Barnabás

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács