„A magyar huszár” - pályázat

A Szülőföld könyvkiadó, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, valamint a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 3-14 éves diákok részére rajz, vers, mese és novellaíró pályázatot hirdet.

A pályázat a szombathelyi óvodák és általános iskolák számára kerül meghirdetésre.

Az idei pályázatunk rendhagyó, mivel a rajz mellett várunk verseket, meséket és novellákat is, melyeket a zsűri elbírálása után, könyv formájában is megjelentetünk, mindannyiunk örömére.

Valamennyi pályázónak a következő témában kell a művet benyújtania:

- A Magyar Huszár – (1848-49-es forradalom és szabadságharc, hazaszeretet, magyar zászló és címer).

A huszárok – mint a pályázatunk központi alakjai – mintegy fél évezreden keresztül meghatározó szerepet töltöttek be a magyar hadtörténelemben. A hagyományosan és sajátosan magyar könnyűlovasság, a huszárság, már Mátyás királyunk korában is ismertséget és elismertséget szerzett, s egészen a második világháborúig aktív szereplője volt nemzetünk harcainak, s méltán érdemelte ki a „legmagyarabb fegyvernem” elnevezést. A Magyar Huszárt a közelmúltban, kiemelkedő jelentőségét és értékét elismerve Hungarikummá minősítették, valamint 2017 szeptemberében, Pákozd határában felállításra került a „Miskahuszár”, a világ legnagyobb huszárszobra. Kreativitásra sarkalljuk az általános és középiskolás diákokat, a huszárságot bemutató témában. A huszárvirtus a bátorság, ügyesség és vitézség szinonimája, az 1848-ban a forradalom megsegítésére Magyarországra visszaszökő katonák története pedig a hazafiasság egyik legszebb példája. A szervezők az elmúlt évek során több ezer gyermeket és fiatalt tudtak megmozdítani, akik a magyar hadtörténelem ismert és ismeretlen katonahőseihez, kiemelkedő eseményeihez vagy helyszíneihez kapcsolódó alkotásaikkal is bizonyították, hogy nem tűnik el a magyar nemzet történelme, az a legfiatalabbak érdeklődésére is méltó, s rengeteg érdekességet, hasznos ismeretet tartogat, melyet öröm felfedezni.

Rajz pályamunkák:

Az alkotás lehet rajz, ceruza, tus, festmény, tempera, pasztell. (Továbbiakban egységesen: pályamű)

Kategóriák:

Óvodás korosztály  

Alsó tagozat: 1-2. osztály

Alsó tagozat: 3-4. osztály

Felső tagozat

Kérjük, hogy a pályaműveket ne hajtsák össze!

A pályamű jobb alsó sarkára, a mellékletben elküldött, etikett címkét, kérjük kitöltve ráragasztani.

Minden pályázó a kategóriában egy pályaművet adhat be.

Irodalmi alkotások:

A pályázat részeként kiírásra kerül a Magyar Huszár – ver, mese és novellaíró felhívás is. A témaválasztás szabad, de a pályaműnek valamilyen formában mindenképpen kapcsolatban kell lennie a huszárral, a 48-49-es forradalommal és szabadságharccal, a hazaszeretettel, a magyar zászlóval, címerrel.

Kategóriák:

6-9 éves korosztály, vers

6-9 éves korosztály, próza és mese

10-14 éves korosztály, vers

10-14 éves korosztály, próza és mese

Minden pályázó kategóriánként egy-egy, összesen kettő (egy próza, egy vers) művel pályázhat.

A maximális terjedelem vers esetében legfeljebb (versciklus esetében versenként) 48 verssor, próza és mese esetében legfeljebb 3 oldal (Times New Roman betűtípus, 12 pontos betűnagyság, szimpla sorköz, 2 cm-es margók). PDF formátumot nem fogadunk el!

Az irodalmi pályamunkákat aremenyik@lutheran.hu e-mail címre, csatolt fájlban, Microsoft Word, formátumba, „Huszár” tárgy megjelöléssel, 2019. március 8. 12 óráig digitálisan is el kell küldeni.

A pályázat értékelése

Minden kategória első három helyezettje értékes jutalomban részesül, ezen kívül kiadunk egy fődíjat is.

A pályaműveket, rajzokat és a kinyomtatott irodalmi műveket, a szintén kinyomtatott és megfelelően kitöltött adatlappal együtt a Reményik Sándor Evangélikus Iskola titkárságán adhatja le, 2019. március 8. 12 óráig.

A határidő után érkező pályamű nem fogadható be!

A beérkezett pályaművekből a zsűri kiválasztja azon pályaműveket, amelyek könyv formában megjelennek. A kiválasztott pályaművekből készült könyvek eladásra kerülnek. A könyvek egy részét a Kiíró jótékonysági céllal, gyermek-intézmények részére ajánlja fel.

A rajz pályázatra beérkezett munkákból nagyszabású kiállítást rendezünk március 15-én, a Falumúzeumban megrendezett HUSZÁRTOBORZÓ rendezvényen.

A nyertes pályázók díjátadására is itt kerül sor, 14 és 15 óra között!

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács