Erdélyt járó néptáncosok 1.

Erdély varázslatos tájain és táncáról-népzenéjéről híres falvaiban gyűjtik az élményeket iskolánk néptáncos közösségei.

Erdély-járó néptáncosok – 1.

 

 

Erdély varázslatos tájain és táncáról-népzenéjéről híres falvaiban gyűjtik az élményeket iskolánk néptáncos közösségei. Júliusban a Berke és a Szökős Néptáncegyüttes tagjai táboroztak a Kis-Küküllő-vidéken, a minap pedig a Bariska-Möndölecske csoport és a Vasi Kislegényczéh táncosai tértek haza hatnapos szerepléssorozatukról. Elsőként a nyári élményekről számolunk be – melyet aztán a legfrissebb hírek követnek…

 

Szászcsávás, a Kis-Küküllő mentén fekvő, kilencszáz lelkes falu messze földön híres cigánymuzsikusainak átütő játékstílusáról és a helyi magyar lakosság nótás kedvéről és vendégszeretetéről. A település közössége július 20-24. között tábort rendezett, melyen a szászcsávási magyar táncok jellegzetességeivel ismerkedhettek az oda látogatók. Szombathelyről 30 fős csapat: a Berke és a Szökős Néptáncegyüttes tagjai indultak útnak, hogy gyarapítsák tánctudásukat – s erdélyi élményeik sorát. A tábor kitűnő hangulatban, rengeteg táncolással-dalolással – s annál kevesebb alvással telt. Út közben pedig alkalom nyílt a kalotaszegi Magyarvalkó középkori temploma és a Jékely Irodalmi Kert megtekintésére, a mákófalvi bútorfestő hagyomány megismerésére, valamint Küküllővár Árpád-kori templomának meglátogatására is.

Az utazás megvalósítását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Csoóri Sándor Program támogatta.

Kapcsolódó galéria

Erdély-járó néptáncosok

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács